ZOL Mehoffera

Projekt nowego pawilonu dla Zakładu Opiekuńczo Leczniczego na warszawskiej Białołęce to doskonały przykład różnorodności zadań projektowych z jakimi mierzy się nasza pracownia.

Na dwóch kondygnacjach i 7700m2 powierzchni użytkowej zaprojektowaliśmy wygodne, komfortowe i nowoczesne pokoje mieszkalne dla ludzi starszy oraz chorych wymagających stałej opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. Oprócz samych pokoi budynek mieści szereg funkcji towarzyszących jak; sale spotkań, świetlice, sale rehabilitacyjne czy gabinety lekarskie, niezbędnych przy tego typu realizacjach.

Głównym celem w procesie formowania przestrzennego było stworzenie budynku otwartego na rekreacyjne tereny zielone zakładu. W założeniach forma budynku ma również wspomagać wytwarzanie się dobro-sąsiedzkich więzi (półotwarte patia) oraz ułatwiać orientację osobom z zaburzeniami pamięci – kolorystyczne kodowanie wnętrz poszczególnych skrzydeł.

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 7700m2
PROJEKT: 2016-2017