Siedziba UDT Katowice

Zadaniem konkursowym był projekt budynku biurowego dla Urzędu Dozoru Technicznego w Katowicach. Budynek biurowy tworzy kompozycja masywnej ceglanej, trzykondygnacyjnej bryły na planie litery L oraz lekkiego szklanego pawilonu, rozbudowanego w części parterowej i podporządkowanego kierunkom wyznaczanym przez ulicę Żelazną oraz nieprzekraczalne linie zabudowy planu miejscowego. Stosowane materiały wykończeniowe, tj. cegła klinkierowa, szkło i stal wprost nawiązują do sąsiadujących obiektów Huty Baildona oraz kamienic mieszkalnych i zakładów zlokalizowanych przy ulicy Gliwickiej.

Masywna ceglana bryła przepruta jest kompozycją otworów okiennych. Naprzemiennie, szeregiem wąskich szczelin i dużych, horyzontalnych otwarć. Wejście główne, zlokalizowane od południa zaakcentowane zostało przewyższeniem uformowanym w wieżę zwieńczoną przeszkleniem – „latarnią”. Aby uzyskać efekt przenikania się przestrzeni zewnętrznej z wewnętrzną, cegła została powtórzona na niektórych ścianach wewnętrznych.