Garaż Ursus

Zadaniem projektowym był garaż „Parkuj i jedź” zlokalizowany w warszawskiej dzielnicy Ursus, przy stacji kolejowej. Forma architektoniczna jest podporządkowana funkcji, którą pełni obiekt. Dobór materiałów koresponduje z przemysłowym charakterem terenu zdominowanego przez infrastrukturę kolejową. Ściany i stropy wykonane z betonu architektonicznego, tworzą masywną, solidną ramę, z którą skontrastowany jest delikatny detal ażurowego wykończenia elewacji pionowym rytmem ciemnografitowych prętów. Dają one wrażenie kurtyny przesłaniającej i tonującej wgląd do wnętrza budynku. Kolorystyka budynku utrzymana jest w surowej tonacji szarości betonu i ciemnografitowych detali stalowych. Jedynie system graficznej informacji przestrzennej został nasycony intensywnymi barwami, tak aby był widoczny i jednocześnie ożywiał przestrzeń