• poznan13
  • poznan14
  • poznan1
  • poznan2a
  • poznan2
  • poznan6
  • poznan7
  • poznan5
  • poznan4
  • poznan8
  • poznan9
  • poznan11a
  • poznan10
  • poznan12a

Zespół Szkół Muzycznych w Poznaniu

Kompozycja bryły składa się z dwóch części . Pierwsza zlokalizowana od zachodu, stanowiąca akustyczny ekran osłaniający od zgiełku miejskiego i druga strefa wyciszona, tworząca pierzeję ul. Wierzbięcice. Obie strefy zostały ze sobą skontrastowane. Strona zachodnia jest wyższa, nawiązuje do wysokości kamienic ul. 28 Czerwca 1956r. Elewacja jest masywna wykończona jasnymi płytami z konglomeratu, w układ których wkomponowane zostały wąskie otwory okienne, o niskiej absorbcji hałasu. Od strony wschodniej przeszklenia są większe, a materiał wykończeniowy elewacji to panele drewniane o zróżnicowanym natężeniu wypełnienia: od pełnego, przez ażurowe, po pełne otwarcia. Z jednej więc strony mamy kamienną, zwartą, miejską elewację, z drugiej rozczłonkowaną, drewnianą, z dużymi przeszkleniami otwierającymi się na zielone dziedzińce, charakterem nawiązującą do architektury parkowej.
Elewacja od strony zachodniej i północnej, ze względu na swą ekspozycję, spotęgowaną łukiem ul. 28 Czerwca 1956r. została zaprojektowana ze szczególnym uwzględnieniem jej roli jako elewacji frontowej wyrażającej ideę i charakter funkcji skrywanego za sobą obiektu. Środki, którymi się posłużyliśmy są bardzo oszczędne i ograniczają się do przyjętej kompozycji elementów architektonicznych – siatki podziału elewacyjnego i rozmieszczonych w niej otworów okiennych. Na jasnym tle pojawia się zatem sekwencja otworów, tworzących kompozycję pionowych linii. Całość ma w naszym zamierzeniu przywodzić na myśl skojarzenia z zapisem nut.
Elewacja wschodnia o układzie grzebieniowym tworzy wraz z zielonymi dziedzińcami przestrzeń o charakterze parkowym. To strefa odizolowana od hałasu miejskiego, otoczona pomieszczeniami ćwiczeń, wyposażonymi w duże okna, z których sączyć się będą i wypełniać dziedzińce, dźwięki instrumentów muzycznych. W samym sercu kompozycji ulokowana została sala koncertowa o formie prostego kubika wykończonego panelami drewnianymi o układzie pionowym. Ta sama zasada wykończenia elewacji wschodniej została przyjęta dla wykończenia wnętrza sali koncertowej.

Organizator: Zespół Szkół Muzycznych w Poznaniu.
Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia użytkowa: 10087m2
Projekt konkursowy: czerwiec 2014r.