• widok1
  • shindler_02
  • shindler_07
  • shindler_06
  • shindler_05
  • shindler_04
  • shindler_03
  • Schindler_przekroje
  • shindler_10
  • shindler_09
  • shindler_08
  • shindler_01
  • widok2
  • widok3
  • widok4
  •  

Siedziba firmy Schindler Polska

Projekt biurowca firmy Schindler, jest projektem konkursowym, który otrzymał główną nagrodę. Jury doceniło rozwiązania estetyczne, funkcjonalne i zastosowane rozwiązania energooszczędne spełniające rygorystyczne wymogi szwajcarskiego certyfikatu Minergie-P.
Bryła projektowanej części obiektu została tak ukształtowana, aby możliwe było wykorzystanie naturalnych sposobów ogrzewania, chłodzenia i wentylowania pomieszczeń. Ważnym aspektem było stworzenie naturalnego mikroklimatu wewnątrz obiektu. W tym celu bryła budynku uzyskała wydłużone proporcje i wąski trakt oraz została usytuowana dłuższymi bokami względem kierunków północy i południa. Dzięki temu uzyskaliśmy możliwość wytworzenia systemu poprzecznego przepływu powietrza. Ponadto elewacja południowa została zaprojektowana jako dwupowłokowa ściana szklana, z wewnętrznym kanałem cyrkulacyjnym, co pozwoliło na stworzenie systemu wentylacji wyporowej. W efekcie od strony ul. Cybernetyki uzyskaliśmy atrakcyjną szklaną elewację, służącą zarazem polepszeniu warunków użytkowych i eksploatacyjnych obiektu. Elewacja północna została zaprojektowana jako masywna ściana o powierzchni betonowej, pełniąca funkcję izolatora termicznego oraz elementu akumulującego ciepło lub chłód, w zależności od potrzeb. Na ścianie zostały zaprojektowane podłużne otwory nawietrzające o wystudiowanym rytmie. Wizytówkę budynku ma stanowić przeszklona panoramiczna winda, zlokalizowana w strefie wejściowej, wyeksponowana w narożu budynku, od strony ulic Cybernetyki i Postępu. Winda umieszczona została na zakończeniu dwupowłokowej ściany, która w połączeniu ze szklanymi ścianami windy nadaje budynkowi wyrazu lekkości i transparentności. W pobliżu windy na ostatniej kondygnacji zaprojektowano Call back Center, biuro interwencyjne, które wraz z windą iluminowane będą w kolorach logo firmy Schindler.

Inwestor: Schindler Polska Sp. z o.o.

Powierzchnia użytkowa: 5305,73 m2

Lokalizacja: Warszawa

Projekt konkursowy: lipiec 2011r.

Pierwsza nagroda.