• WIZ_mała_1
  • WIZ_3_ramka
  • WIZ_2_ramka
  • WIZ_1_ramka

Projekt siedziby Muzeum – Domu Rodziny Pileckich

Punktem wyjścia do rozważań na temat funkcji i formy nowo projektowanego budynku jest próba znalezienia właściwych relacji między tkanką nową a tkanką zastaną. Koncepcja zakłada, że nowo projektowany obiekt stanowić będzie tło dla istniejącego budynku, traktowanego nie tylko jako ramy dla docelowej przestrzeni ekspozycyjnej, ale przede wszystkim jako eksponat sam w sobie. Bryła nowego budynku nie dominuje nad Domem od strony ulicy i wejścia głównego, ale w subtelny i minimalistyczny sposób stara się podkreślić jego charakter przy zachowaniu własnego autonomicznego języka architektonicznego.
Zaproponowany budynek horyzontalny, odpowiednią grą zamknięć i otwarć, elementów pustych i pełnych, a także rozłożystością bryły wtapia się w projektowany układ ogrodu, pozostając z nim w stałej relacji krajobrazowo-widokowej. Dobrany materiał, szara cegła, dodatkowo podkreśla horyzontalny układ zabudowy, korespondując jednocześnie z tradycyjnymi formami przydomowego ogrodzenia.
Idei „otwartości” i „zamknięcia” bryły nowo projektowanego obiektu towarzyszy oparty na tym samym kontraście plan. Części zamknięte obudowujące funkcje „ciche” wydzielają otwarty, wielofunkcyjny hol wejściowy połączony sekwencją widoków z otoczeniem. Zaproponowany prosty i otwarty układ funkcjonalny, pozwala na swobodne kształtowanie przyszłego programu wystawy i Muzeum.

Projekt: 2017r.
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Nagroda: III miejsce