• Lindego04
  • Lindego02
  • Lindego03
  • Lindego01
  • Lindego05

Budynek Wielorodzinny na Bielanach

Architektura budynku nawiązuje do modernizmu, którego przykłady możemy zaobserwować na terenie warszawskich Bielan oraz Żoliborza. Jasne, proste bryły wypełniono oknami oraz loggiami, z fragmentami płyt balkonowych, tworząc regularny układ otworów, akcentowany większymi przeszkleniami w kluczowych dla kompozycji przestrzeniach. W miejscu przeszkleń zaprojektowano największe mieszkania w inwestycji. W części parterowej, w narożu ulic Wrzeciono oraz Lindego zaprojektowano przestrzeń przewidzianą pod usługi. Tworzy ją długie podcięcie głównej bryły budynku, które nadaje lekkości masywowi całego założenia. Usługę przewidzianą pod małe przedszkole zaprojektowano z wejściem od strony ul. Lindego oraz głównym otwarciem wyeksponowanym na zalesioną część działki. Bezpośrednio przy lokalu zaprojektowano przynależny do niego ogródek, z bezpośrednim dostępem do placu zabaw. Wejście na teren wewnętrznego dziedzińca zaprojektowano poprzez przejście bramowe, przy którym usytuowano pomieszczenie ochrony/portiernię, wejścia do klatek schodowych (trzech z czterech znajdujących się w budynku), skrzynki na listy oraz dostęp do pomieszczenia wózkowni/rowerowni. W centralnej części dziedzińca, bezpośrednio przy terenie leśnym, zaprojektowano plac zabaw oraz miejsce wypoczynku mieszkańców. Do placu zabaw przylega zadaszona wiata na rowery, która od strony ulicy wewnętrznej przechodzi w pomieszczenie śmietnika.

Inwestor: WSM
Warszawa, Bielany
141 mieszkań
Pc łącznie: 16 581,24m2
Pu łącznie: 13859,91 m2
PUM: 7110,56 m2
GLA: 437,88 m2